Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Μπορεί ο Βελονισμός να προκαλέσει Σοβαρές Παρενέργειες;


















Από τον Γκατζούνη Θεόδωρο MSc, Φυσίατρο, μετεκπαιδευθείς στον Βελονισμό, Ωτοθεραπεία - Ωτοβελονισμό, Μεσοθεραπεία, μεταπτυχιακό τίτλο (Master) στην Θεραπευτική Άσκηση, Εξουσιοδοτημένος Docende di Formatione (Καθηγητής Ωτοθεραπείας – Ωτοβελονισμού) από την GSATN Italy

Ο βελονισμός είναι μια αρχαία θεραπευτική μέθοδος που με ιστορία τουλάχιστον 2500 ετών, που βασίζεται στην τοποθέτηση ιδιαίτερα λεπτών βελονών σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος. Είναι μια μέθοδος που είναι ανώδυνη και σύμφωνα με την Παραδοσιακή θεωρεία, βοηθά στο να κατανέμεται σωστά η ενέργεια που κυκλοφορεί στο σώμα δημιουργώντας ισορροπία. Στερείται σοβαρών παρενεργειών και θεωρείται εξαιρετικά ακίνδυνη μέθοδος.

Τα τελευταία χρόνια, η έρευνα σε Δυτικά πανεπιστημιακά ιδρύματα, έχει αποδείξει ότι δρα μέσω της διέγερσης κάποιων σημείων στο δέρμα που κινητοποιούν αναλγητικά συστήματα του οργανισμού. Εκκρίνονται δηλαδή ενδογενή οπιοειδή (ενδορφίνες, αλλά και σεροτονίνη) που δεσμεύονται από συγκεκριμένους υποδοχείς στον εγκέφαλο και έτσι επιτυγχάνεται η αναλγησία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει συντάξει έναν κατάλογο με παθήσεις που αντιμετωπίζονται από τον βελονισμό με εξαιρετικά αποτελέσματα, μεταξύ δε αυτών αναφέρονται και τα μυοσκελετικά επώδυνα σύνδρομα, όπως είναι το αυχενικό σύνδρομο, η αυχεναλγία, οι μυαλγίες κ.ά.

Μπορεί όμως παρόλα αυτά ο Βελονισμός να προκαλέσει σοβαρές Παρενέργειες;

Η απάντηση με μια λέξη είναι Ναι. Μπορεί να προκαλέσει, όπως και κάθε παρεμβατική τεχνική στον ανθρώπινο οργανισμό. Χρειάζεται όμως να αναλύσει κανείς το πώς μπορεί να συμβεί αυτό, το αν οφείλεται στη μέθοδο ή σε εκείνον που την εφαρμόζει με λάθος τρόπο, και το πώς μπορεί αυτό να αποφευχθεί.

Σύμφωνα λοιπόν με μια μελέτη του E. Ernst , ο οποίος ανέλυσε ηλεκτρονικές τράπεζες πληροφοριών με χιλιάδες μελέτες, και σε περίοδο 45 ετών βρήκε να έχουν προκληθεί 86 θάνατοι.

Σημαντικός αριθμός για μια μέθοδο που αναφέρεται Διεθνώς ότι στερείται σοβαρών παρενεργειών, μπορεί να πει κανείς, έστω κι αν αριθμητικά αντιστοιχεί σε 2 περίπου θανάτους το χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο, όταν μόνο στην Κίνα, γίνονται δεκάδες εκατομμύρια συνεδρίες βελονισμού το χρόνο. Αλλά ακόμα και το 0,0000001% (2 στις ας πούμε 200.000.000 τουλάχιστον συνεδρίες), είναι κάτι που χρειάζεται διερεύνηση. Έστω κι αν μπορεί κάποιος άνετα να υποβληθεί σε μια εγχείρηση που μπορεί να έχει ένα ποσοστό 1-3% ή και παραπάνω για εμφάνιση επιπλοκών, μια και θεωρείται ασφαλές.

Ας δούμε καταρχήν την Ελληνική μετάφραση της περίληψης του άρθρου, όπως μπορεί να βρεθεί στο διαδίκτυο:


ΕΚΑΔΕΣ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΛΑΘΟΣ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ

Δεκάδες άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από κακή εφαρμογή μεθόδων βελονισμού, αναφέρει βρετανική μελέτη, ενώ καλούνται όλοι οι εναλλακτικοί γιατροί της χώρας να περάσουν συμπληρωματική, αυστηρή εκπαίδευση. Ογδόντα έξι άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους τα τελευταία 45 χρόνια, επειδή οι γιατροί δεν είχαν τη σωστή εκπαίδευση, υποστηρίζει νέα μελέτη. Μάλιστα, νεκροτομές που έγιναν σε άτομα που είχαν αποβιώσει λίγο καιρό αφότου είχαν υποβληθεί σε βελονισμό, έδειξε ότι...

είχαν διάτρητους πνεύμονες και καρδιά, κατεστραμμένες αρτηρίες και συκώτι, νευρολογικές αλλοιώσεις, αιμορραγίες κ.ά. Όλα αυτά, σύμφωνα με τη μελέτη, οφείλονται είτε στο ότι δεν τοποθετούσαν σωστά και στα κατάλληλα σημεία της βελόνες, είτε λόγω κακής αποστείρωσης. Η ηλικία αυτών που έχασαν τη ζωή τους από βελονισμό ήταν από 26 έως 82 ετών, ενώ η συχνότερη αιτία θανάτου ήταν ο πνευμονοθώρακας, που προκαλείται από ρήξη πνεύμονα όταν η βελόνα επιτρέπει να περάσει αέρας από τη μεμβράνη που διαχωρίζει το θώρακα από τα τοιχώματα του στήθους. Ο καθηγητής εναλλακτικής ιατρικής Έτζαρντ Έρνστ από την Ιατρική Σχολή της Peninsula στο Έξετερ, σχολίασε πως «οι θάνατοι που έχουν καταγραφεί είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου», και ζήτησε να γίνει πιο αυστηρή και πλήρης η εκπαίδευση των βελονιστών, ώστε στο μέλλον να αποφευχθούν τέτοια περιστατικά. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση International Journal of Risk and Safety in Medicine.

Πηγή: http://fimotro.blogspot.com/2010/10/blog-post_3794.html
"

Αναφέρει λοιπόν το μπογκ στο οποίο υπάρχει η παραπάνω μετάφραση, για δεκάδες νεκρούς στον τίτλο. Παρακάτω λέει ότι είναι στα 45 χρόνια. Θα αποφύγω τον πειρασμό να αναφέρω τις χιλιάδες των νεκρών παγκοσμίως από αλλεργίες σε φάρμακα, ή μετά από επιπλοκές χειρουργικών επεμβάσεων, μολύνσεων από μικρόβια στις εντατικές και στους νοσοκομειακούς χώρους, και όλα αυτά, μια και θεωρώ ότι είναι γνωστά, αλλά και μη σχετικά με το θέμα μας.

Χρειάζεται πάντως να αναφερθούμε στο θέμα της μη σωστής αποστείρωσης των βελόνων που λέει η Ελληνική μετάφραση, κάτι το οποίο στην Ευρώπη και στην Αμερική, είναι ανυπόστατο.

Παλιότερα, πριν 20-30 χρόνια, είχε ο κάθε ασθενής τις βελόνες του, τώρα η πρακτική έχει εγκαταληφθεί, τόσο για λόγους Ασφάλειας, όσο και γιατί με τη χρήση χαλάει η αιχμή και μπορεί να προκληθεί πόνος.

Τώρα, οι βελόνες είναι Αποστειρωμένες, μιας Χρήσεως, και Πετιούνται μετά την χρήση! Τόσο απλά και τόσο ξεκάθαρα.














Ίσως σε κάποιες χώρες της ανατολής, ή και σε κάποια μέρη της Κίνας, λόγο κόστους και πληθώρας ασθενών, να εφαρμόζεται ακόμα το παλιό σύστημα. Αλλά για την Ελλάδα, την ΕΕ και τη Βόρεια Αμερική αυτό δεν υφίσταται.

Θα επιστήσω επίσης την προσοχή στη μετάφραση που μιλάει για εναλλακτικούς γιατρούς κτλ. Μια και είναι κάτι που μπορεί να εξηγήσει πολλά από όσα αναφέρονται στο άρθρο.

Γι αυτό όμως θα χρειαστεί να πάμε στην πρωτότυπη έκδοση του άρθρου στα Αγγλικά:

"Deaths after acupuncture: A systematic review
Authors
E. Ernst1

1Complementary Medicine, Peninsula Medical School, University of Exeter, 25 Victoria Park Road, Exeter EX2 4NT, UK Tel.: +44 (0)1392 424989; Fax: +44 (0)1392 427562; E-mail: Edzard.Ernst@pms.ac.uk

Abstract

Context: Several fatalities after acupuncture have been reported. But no critical analysis of these data is currently available. Objective: This systematic review is aimed at summarizing these reports and putting them into a broader context. Data sources: Four electronic databases and my own files were searched for such reports. No restrictions in terms of language or time were imposed. Study selection: Case reports, case series and other types of articles reporting fatalities were considered. Data extraction: Key data were extracted according to pre-defined criteria. Results: Reports of 86 deaths after acupuncture were found. Many are incomplete and causality may therefore be occasionally uncertain. Due to under-reporting, these reports are likely to merely describe the tip of a larger iceberg. Conclusion: Acupuncture has been associated with numerous deaths. These fatalities are avoidable and a reminder of the need to insist on adequate training for all acupuncturists.
"

Βλέπουμε ότι ο τίτλος είναι αλλιώς, μια και μιλάει για θανάτους μετά από βελονισμό, χωρίς άλλους χαρακτηρισμούς.

Και κάτι άλλο βασικό:

Μιλάει για Βελονιστές
(acupuncturists) και όχι για Γιατρούς.

Ποια η διαφορά..;

Πολύ απλή, μα και πολύ βασική. Σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, μα και σε κάποιες πολιτείες των ΗΠΑ, βελονισμό κάνουν και Μη Γιατροί!

Αυτό έχει πολλές συνέπειες, τόσο από άποψη γνώσεων παθολογίας, διαφορικής διάγνωσης, όσο και από άποψη όμως ανατομίας, και διαφόρων επιπλοκών που μπορεί να είναι και θανατηφόρες, όπως πολύ σωστά αναφέρει ο συγγραφέας του άρθρου..

Στην Ελλάδα, για την αποφυγή επιπλοκών, μα και για άλλους λόγους όπως μια λάθος διάγνωση (γιατί κάλλιστα μια οσφυαλγία για την οποία προσέρχεται κάποιος για βελονισμό, μπορεί να υποκρύπτει πολλά, έως και μια κακοήθεια ακόμα), Ο Βελονισμός είναι Ιατρική Πράξη.


















Και στα 35 και περισσότερα χρόνια που εφαρμόζεται στην Ελλάδα από Ιατρούς είναι χωρίς να έχει αναφερθεί κάποιο θανατηφόρο συμβάν. Και ο αριθμός των επιπλοκών είναι ελάχιστος, και αντιμετωπίζονται άμεσα.

Όπως αναφετε σε προηγούμενη ανάρτησή:

"Παρενέργειες – Αντενδείξεις Βελονισμού:

1.Αιμάτωμα, χρειάζεται να εφαρμόζεται με προσοχή σε ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτικά.

2.Πνευμοθώρακας ( σε χρήση βελόνας πάνω από 2,5 εκατοστά σε θωρακικές περιοχές).

3.Αποφυγή ηλεκτροβελονισμού σε ασθενή με βηματοδότη.
 
Επειδή όπως φαίνεται από τα παραπάνω, αν και φυσική μέθοδος, μπορεί να υπάρξουν παρενέργειες αν ο βελονισμός γίνει χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες Ιατρικές γνώσεις που αφορούν την Ανατομία, Παθο-Φυσιολογία, και τη θεωρεία και πρακτική του βελονισμού.

Ο βελονισμός θεωρείται παρεμβατική μέθοδος, και στην Ελλάδα είναι ιατρική πράξη. Γι αυτό και είναι απαραίτητο να γίνεται από γιατρούς που έχουν εκπαιδευτεί στη θεωρεία και πρακτική του, και έχει χαρακτηριστεί με Υπουργική απόφαση (Υ7/1336 – 13- 03 -1996) από το 1996 σαν ιατρική πράξη.

http://efzein.blogspot.com/2010/10/blog-post.html"

Ειδικά όσο αφορά τον Πνευμοθώρακα, το μήκος της βελόνας, είναι πολύ σημαντικό. Έχει αποδειχθεί από παθολογοανατομικές μελέτες, ότι η απόσταση του δέρματος από τον υπεζωκότα του πνεύμονα είναι τρία (3) εκατοστά. Οπότε η χρήση βελόνας μέχρι 2,5 εκατοστά, εξασφαλίζει την ασφάλεια και την αποφυγή τρώσης του πνεύμονα.

Αυτό είναι κάτι που διδάσκεται στα σεμινάρια Ιατρικού Βελονισμού, και τονίζεται από την αρχή ακόμα της εκπαίδευσης.

Υπάρχουν όμως και κάποιες άλλες σχολές και θεωρίες, κυρίως ανατολικής προέλευσης, που αναφέρονται σε βαθύτερο βελονισμό με μεγάλο σε μήκος βελόνας. Αυτή η πρακτική, ειδικά αν γίνεται από μη ιατρό, εμπεριέχει πολλούς κινδύνους, και αποφεύγεται από την Πλειονότητα των Ιατρών που εφαρμόζουν την τεχνική του Βελονισμού στην Ελλάδα.

Μια ανασκόπηση των Ερευνών που υπάρχουν στο Pubmed, όπου περιέχονται οι εγκυρότερες επιστημονικές εργασίες παγκοσμίως, είναι χωρίς να αναφέρει κάποιο θάνατο από κακή τεχνική Βελονισμού.

Είναι βασικό λοιπόν να γνωρίζει ο κάθε ασθενής, ότι:

Ο βελονισμός είναι μια μέθοδος, χωρίς σοβαρές παρενέργειες η οποία δρα και στη σωματική, και στη συναισθηματική σφαίρα του ατόμου. Έτσι συμβάλει σημαντικά στην βελτίωση του πόνου, της λειτουργικότητας, της συναισθηματικής κατάστασης του ασθενούς, και έχει πολύ καλά αποτελέσματα στην πλειονότητα των θεραπευόμενων με τη μέθοδο ατόμων.

Όμως για να ισχύουν τα παραπάνω, είναι απαραίτητο να γίνεται από Ιατρό, ο οποίος θα είναι κατάλληλα εκπαιδευμένος στη μέθοδο του βελονισμού, και θα έχει τις απαραίτητες γνώσης Ανατομίας, Παθολογίας, Παθοφυσιολογίας, Αντιμετώπισης μιας έκτακτης κατάστασης, ώστε να μπορέσει να προσφέρει τα μέγιστα στον ασθενή του.

Σαν αντίλογο μπορεί να αναφέρει κάποιος ότι στην Κίνα, γίνεται από άτομα που εκπαιδεύονται όχι στην κλασσική, αλλά στην παραδοσιακή Ιατρική.

Αλλά.. Η εκπαίδευση σε αυτήν, διαρκεί έξι έτη, με πρόγραμμα όπως της Ιατρικής σχολής, με καθημερινές παρακολουθήσεις, και όχι απλά κάποια σεμινάρια. Συνδυάζεται δε με την διδαχή Ιατρικών μαθημάτων όπως η Ανατομία, η Φυσιολογία και όσων έχουν αναφερθεί παραπάνω.

Συμπερασματικά,

Κάθε παρεμβατική τεχνική, όπως είναι και ο βελονισμός, μπορεί να έχει παρενέργειες. Οι θάνατοι που αναφέρθηκαν στο άρθρο του E. Ernst δείχνουν, το πόσο σημαντικό είναι η τεχνική του Βελονισμού να εφαρμόζεται από επιστήμονες που έχουν την γνώση εκείνη που θα τους βοηθήσει να αποφύγουν τα ανεπιθύμητα συμβάντα, μα και την ικανότητα αν τυχών συμβούν, να τα αντιμετωπίσουν. Κι έτσι να παρέχουν με ασφάλεια όλα εκείνα τα οφέλη που ο βελονισμός μπορεί σαν Φυσική και αποτελεσματική μέθοδος να προσφέρει στους ασθενείς.


Και αυτοί είναι οι,  Ιατροί που έχουν εκπαιδευθεί στη μέθοδο του Βελονισμού.












Βιβλιογραφία:


  1. http://www.journaltocs.hw.ac.uk/index.php?action=search&subAction=hits&journalID=15360&userQueryID=1050&high=1&ps=30&page=1&items=1&aid=2521331&inmytocs
  2. http://fimotro.blogspot.com/2010/10/blog-post_3794.html
  3. http://efzein.blogspot.com/2010/10/blog-post.html
  4. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed
  5. http://www.google.gr/#hl=el&biw=1366&bih=587&q=acupuncture+Pubmed+risk+deaths+mortality&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=&fp=8ea2d47309b2179

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου